Cowboy Dreams

Sadla om till western!

Om Cowboy dreams

I slutet av 1990-talet startade jag westernridskolan Cowboy Dreams i Ösmo. Inriktningen var enbart westernridning och grundverksamheten lektioner.  För några år sedan sålde jag ridskoleverksamheten och hästarna, flyttade till lägenhet i stan och jobbade som westerninstruktör på Häståkeriet, mitt i Stockholm på Gärdet. Men lägenhet var inte min grej, så nu har vi köpt en gård i Örsundsbro, där vi har våra egna hästar och tar emot elever med egna hästar på kurser, samt rider in och utbildar elevhästar i liten skala.
Jag åker också ut till privatstallen i och runt Stockholm och håller lektioner, dels i westernridning, dels i naturligt ledarskap och hästhantering.

Jag är också westerndomare sedan -94, dömer tre-fyra tävlingar om året och hoppar då och då in som speaker på westerntävlingar, bland annat på SMRC.

Efter mer än 40 år i sadeln roade jag mej en dag med att räkna ut hur långt jag har ridit. Mkt lågt räknat, om jag skulle skrittat hela tiden, blev det 4 1/2 varv runt jorden.

Och var har det fört mej?

Jo, en bit i alla fall. Jag har kommit så pass långt att jag insett att jag har mycket kvar att lära. Och jag har träffat många fantastiska hästar genom åren, för det är ju faktiskt de som är det viktiga.

Redovisat i rena fakta har jag ridit regelbundet i mer än 40 år (håhåjaja) tävlat lite hoppning, ännu mindre fälttävlan, mycket dressyr och ännu mer westernridning, främst reining men även horesemanship, versatile horse och teampenning.
Jag har haft mellan 4 och 12 egna hästar i taget snart 30 år och först drivit traditionell ridskola och sedan westernridskola i över 20 år. Jag har fått lite inblick i travvärlden, tom kört lite ponnytrav, skolat om galoppörer, jobbat på veterinärstation lite grann, varit Blå stjärna och genomgått en del hästvård- och hästsjukvårdskurser. Lantbruksskola har jag hunnit med också för hundra år sedan.

Jag var verksam som dressyrdomare i 10 år, satt i WRAS (westernförbundets) styrelse i 6 år främst som tävlings-och informationsansvarig, och är numer westerndomare. Jag har skrivit om hästar och fotograferat hästar för fackpress och lokaltidningar, och tom levt på att måla djurporträtt en period :)

Mer än 300 hästar har passerat genom mitt liv, och då räknar jag bara de som bott hos mej, inte tillfälliga elevhästar. Sett i backspegeln skulle det varit kul att kunna det jag kan nu för 30 år sedan, så hade fler av hästarna fått en “riktig chans..” På senare år har jag mer om mer börjat fundera på de stressrelaterade problem som vi ofrivilligt får med våra hästar genom att inte se till deras basbehov och anpasa vår hästhållning efter den. Även om vi jobbar som bara den med kroppsspråk och ledarskap kan vi inte helt och hållet undertrycka hästens reflexer som tex flykt, även om vi kan dämpa dom genom att vara en bra ledare.

Av de jag ridit för genom åren vill jag särskilt nämna Stig Kempe, en mycket ödmjuk man med fantastiskt användbara ridövningar av vilka jag fortfarande använder många, Ann-Margrete Hermanssen (så småningom Andersson) som aldrig gav upp, samt Rick Lemay, förutom rena ridkunskaper har han fått mej att förstå vikten av mental träning och fokusering.

Den här sidan har jag satt upp istället för den gamla ridskolesidan, den har ersatt cowboydreams.nu och är tänkt att innehålla träningstips, användbara länkar, allmänna funderingar, hästfix, och såna där bra råd som alla hästtyckare sprider omkring sej. Fast mina funkar ;)

Hör gärna av er om ni vill ha hjälp av något slag, kanske tom “bara” tips och idéer via mail eller telefon!

Eva Malmström, 070-2731135

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Posted on: Monday, April 5th, 2010 at 9:20 pm

Search