Cowboy Dreams

Sadla om till western!

Att lösa problem, eller dölja dom?

Efter att dels ha läst lite frågor på olika forum, dels pratat med hästägare tänkte jag återigen ta upp vår böjelse för att dölja problem istället för att lösa dom. Vi grundlägger problemet (hästen gör det inte själv, jag lovar) genom att på olika vis utsätta vår häst för stress. Sedan döljer vi det uppkomna problemet genom olika fiffiga lösningar.

“Min häst biter på träet i boxen/hagen, hur får jag den att sluta?” Mitt svar är se till att den har annat att äta på, en bra djup halmbädd i boxen är utmärkt, ute får du ge den tex aspsly som dessutom är nyttigt. Ett vanligt svar är tyvärr att kleta in träet med någoot som smakar illa. Då har man dolt problemet (hästen är stressad) men inte löst det.

“Min hästs hagkamrater biter i min hästs täcke. Hur får jag dom att sluta? “Vanliga svar är “skilj dom åt” eller “sätt på hästarna munkorg”. Förutom det uppenbara svaret “ta av täcket” kan man inte istället fråga sej varför de biter på täcket? Troligen har de inget annat att göra än att bita på varann, och då är det något fel i hästarnas närmiljö. Hagen är för liten eller innehåller ingen möjlighet till förströelse. Se till att hästarna kan röra sej tillräckligt, att de alltid har något att äta och plocka med, så slutar de säkert äta täcken.

“Min häst sparkar i väggen när den skall ha mat och surar mot grannhästen”. Istället för att skrika åt hästen eller sätta upp hela väggar, prova att byta box. Kolla vilka hästar som helst umgås i hagen och ställ dem nära varann. Mata de ranghögsta hästarna först. Och se till att boxarna är stora nog för hästen att behålla sin “intima zon” även i stallet. Lägg inte mathögarna mot varann på varsin sida om väggen, så hästen måste stå med sitt huvud en decimeter från grannen, och sätt krubborna långt ifrån varann. Många hästar vill freda sitt utrymme även inne, och de inser inte att en vägg är detsamma som avstånd.

“Min häst gapar när den har bett i munnen”. Då är ofta lösningen att binda ihop hästens mun med en nosgrimma. Återigen, problemet syns inte, men det är inte löst. Hästen har fortfarande obehag av bettet men kan inte visa det. Prova istället ett annat bett, men börja med att kolla hästens tänder och munhåla.

Detta är enkla beteendeproblem, alltid uppkomna pga vår hantering av djuren och dess närmiljö och lätta att lösa om vi bara funderar på varför de uppstår.

Att lösa problemen på hästens villkor och efter hästens naturliga behov ingår i det jag kallar horsemanship.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Posted on: Monday, March 16th, 2009 at 10:28 am

Posted in: Hästfunderingar

Tags:

Search