Cowboy Dreams

Sadla om till western!

Behöver hästar täcken?

En elev mailade och frågade:

Vet du ifall det finns ngn vetenskaplig undersökning som påvisar huruvida en häst har behov av att ha täcken eller ej? Och om behov finns, när uppstår dessa. Jag och H, min medryttarehäst´s matte är lite trötta på all diskussion om behov av täcken eller inte.
Vi har noterat att alla hästar i stoflocken där vi står har täcken och det gör (tror vi) att hästarna inte rör på sig lika mycket eftersom de blir svettiga under regntäckena. Om vi då släpper ut ”vår” häst utan täcke kommer hon att springa sig varm själv om inte resten av flocken hänger med?

Mitt svar lyder:

Det är egentligen mycket enkelt. En häst är en häst är en häst. Svaret finns där om vi frågar oss “Hur har hästar fungerat genom årtusendena? ”

Argument från täckeförespråkarna : “Min häst fryser så den skakar”.
Nej, hästen skakar för att inte frysa. Om en häst behövde täcke skulle den vara född med det. Den behöver inte heller springa för att hålla värmen, den burrar upp pälsen i stället och söker skydd bland sina kamrater. En bra hästvinterpäls har K-värde 0, dvs snö som faller på hästen smälter inte utan blir liggande . (Mina quartertston gick ute sina första 4 år, snön låg kvar på ryggen på dom, så det gäller inte bara nordiska raser.)

Argument från täckeförespråkarna . “Min häst har så tunn päls”.
Låt den gå utan täcke så sätter den mer päls, dessutom kan hästen resa alla hårstrån individuellt för att samla luft i pälsen, den möjligheten tas bort om den har täcke, hästen blir alltså kallare med täcke och måste använda mer energi för att hålla värmen. Ge den fri tillgång på mat så håller den värmen.
Om man helklipper hästen kan den behöva täcke ett par veckor tills den nya pälsen är 1/2 cm sådär.

Argument från täckeförespråkarna: “Om vi tar bort hästens möjlighet att söka skydd /röra sej måste vi sätta på den täcke”.
Nej, hästar söker inte skydd mot regn/blåst/kyla. De går bara in i skugga/vegetation när det är för mycket insekter. Stäppdjur samlas långt ute på prärien när det är skitväder/dålig sikt för att inte bli uppätna av rovdjuren som samlas i skogen.

Och jo, det finns forskning på området även om jag inte kan ange någon källa just nu. Tex att det går åt mer energi för en häst att kyla av sej när lufttemperaturen överstiger +5 (eller nåt sånt) om den har täcke, än vad det går åt för att hålla kroppstemperaturen uppe utan täcke.

Och beträffande att springa för att hålla värmen: Ston springer sällan. Valacker leker ibland men nästan aldrig ston. Tamhästar brukar springa när de är hungriga/vill in (för att vi lärt dom gå in).

Om vi lägger täcken på vår häst och stänger in den i ett varmt stall är det för att fylla våra behov. Vi nakna primater gillar värme och brasor, den pälsklädda stäpplevande gräsätaren skulle inte välja det frivilligt. och där har vi ju den enklaste lösningen. Låt en hästgrupp från det den föds välja om den vill vara inne eller ute (med fri tillgång på mat på båda ställena) så märker ni ju snabbt vad dom föredrar.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Posted on: Monday, October 20th, 2008 at 8:59 pm

Posted in: Hästfunderingar

Tags:

Search