Cowboy Dreams

Sadla om till western!

Ponnyakuten och bilden av en häst

Vad är en häst? frågar jag alla elever på mina ledarskapskurser, och alla andra som jag möter i utbildningssammanhang.

Jag skulle vilja ställa frågan till teamet runt ponnyakuten. Allt jag sett hittills tyder på att det inte finns någon som helst vilja att visa hur en häst egentlign fungerar, och varför den reagerar som den gör. Och för de allra flesta finns det ingen anlednng att fråga, för de har ingen aning om att det FINNS en annan värld.

När jag ifrågasatt ponnyakutens budskap så har jag fått motrepliken att “allt syns inte på Tv, de får säkert lära sej mer än det vi ser” men fan tro´t. Jag ser ju att barnen leder ponnyerna med ett fast grepp under käken, och går vid bogen. Jag ser att hästarna går en och en i småhagar. Och jag ser att de använder felaktig utrustning vid longering, att de inte har en aning om vad de förmedlar till hästen med sitt kroppsspråk, att instruktörerna använder tvågnsmetoder som inspänning istället för tid och tålamod.
Inte en chans att ens programledare eller instruktörer har grundläggande kunskap i psykologi, ledarskap och hästhantering, och därmed får inte barnen och tittarna reda på att det finns en annan värld och ett annat förhållningssätt till hästar än Mats Mellbergs. De får inte veta att man inte behöver bli släpad av sin ponny, eller påsprungen, eller avkastad.
Det var därför jag slutade med vanlig ridning, jag orkade inte med tvångsmetoderna och synen på hästen antingen som en robot som det var fel på om den inte löd, eller et något illasinnat, oberäkeligt (och korkat) gossedjur.
Och det är ett av skälen till att jag inte vill att WRAS ansluter sej till ridsportförbundet. Jag vill inte representera ett förbund som presenterar en antikverad hästsyn.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Ponnyakuten och bilden av en häst”

  1. cowboysara says:

    ja tror ja måste se ett avsnitt, ja har aldrig sett programmet innan,, men ja har förstått att det upprör många

Posted on: Monday, March 4th, 2013 at 2:19 pm

Posted in: Hästfunderingar

Tags: ,

Search