Cowboy Dreams

Sadla om till western!

Grundläggande utfordringskunskap, en bortglömd konst?

Jag tycker att det händer oftare och oftare att jag stöter på hästägare som fodrar som “någon” rått dom, ett foderbolag, stallkamrater, någon hästbekant, eller en fodersajt på nätet. Eller också har de läst sej till lite om utfodring, sedan kanske stött på något nytt foder och lagt till det, läst en annons om något tillskott och köpt det, fått ett råd om hur hästen skall få finare hovar och skaffat en burk av det preparatet också, och plösligt står dom där med femtielva burkar och preparat som skall mötas upp i smådoser varje dag.
Men egentligen finns det bara två sätt att göra det på. Man man fodra efter en uträknad foderstat, vilket kräver analys av grovfodret, att man noga tar reda på vad kraftfodret innehåller och såklart att man vet vad ens häst behöver, vilket inte är helt lätt att veta även om det finns tabeller att gå efter, hästar är ju olika.
Och man kan fodra med ögat, vilket kräver att man vet vad man skall titta efter, att man inte blir hemmablind, och att man har lite hum om ca/p-innehållet i olika fodermedel och vet farorna med att över/underutfodra detta.
Oavsett medtod finns det tre grundregler:
1. Grunda med grovfoder. Oftast räcker det. Blir hästen för tjock, ge ett stråfoder med lägre näringsinnehåll, blir den smal/omusklad, ge bättre hö/silage med mer protein och energi i första hand.. Sedan kraftfoder vid behov, tex om hästen arbetar hårt, mer än ett par timmar om dagen.
2. Småmeka inte. En häst är stor! Öka/minska grovfoder med 1 kg i taget, kraftfoder med 1/2 kg, tilläggsfoder (soja, betfor) med hg.OBS att havre väger 5-6 hg per liter, pellets kanske 7-8 hg per liter. Ett kg är alltså runt 1 1/2 liter. Att öka kraftfodret till en tunn häst med en dl är som om en människa skulle äta ett mariekex per om dagen och förvänta sej att gå upp i vikt.
3. Se till att hästen alltid har något att äta. En hästs metabolism är beroende av att ha matsmältningen igång dygnet runt. Blir den tjock av hö, se till att den äter långsammare med någon form av begränsningsanordning, och ge den halm, ev gräsfröhalm.

Alla andra tillsatser är i de allra flesta fall onödiga och bara något foderindustrin försöker få oss att tro att hästen behöver (som täcken ungefär). Saltsten skall finnas, men oftast är inte ens mineraler nödvändiga. Om man vet att marken där hästen bor saknar selen, och man fodrar med lokalt producerat foder, kan selentillskott behövas, men detta är ovanligt. Ger man ett bra icka övergött gräshö och inte för mycket kraftfoder behövs inga mineraler (kalk behövs om man ger mer än 4 kg havre om dagen, eftersom ca/p-balansen behöver ligga runt 1.5 och havre innehåller mycket fosfor. Men vem ger 4 kg havre numer?).
Skulle hästen visa bristsymtom bör man rådgöra med sin veterinär, inte med en foderförsäljare.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Posted on: Thursday, October 24th, 2013 at 10:10 pm

Posted in: Tips

Tags:

Search