Cowboy Dreams

Sadla om till western!

Westernryttare i Stockholm?

Jag får fortfarande många förfrågningar från de som vill lära sej rida men inte har egen häst. Någon ridskola för westernryttare finns inte inom stockholms län, såvitt jag vet, trots att underlaget borde finnas.

Undar vad det beror på? Är alla anläggningar inom storstaden redan så inarbetade och har så långa köer, så de behöver inte hitta nya vägar? Eller är westernridning helt enkelt inte förenligt med mentaliteten i städerna?

De mest “westernklubbtäta” områdena i Sverige är såvitt jag vet västergötland/göteborgsområdet samt Skåne. Troligen innebär det att det finns mest aktiviteter där också, och i alla fall flest kurser och tävlingar med ko-inriktning.
I Stockholm finns tre klubbar varav två på Södertörn, men både “min” klubb Södertörns Westernryttare och Taure Western riders är små med under femtio medlemmar. En av Sveriges äldsta klubbar, Western riders club Stockholm, hade när det begav sej under -90-talet bortåt 400 medlemmar och en mycket aktiv tävlingssektion, man anordnade bla SM flera gånger.

Alla tre klubbarna har minskat sin verksamhet betydligt på senare år, och frågan är om det kan ha att göra med rekryteringen? Det är dyrt att ha egen häst i Stockholm, möjligheten att träna specialiserat i boskapsgrenar är obefintligt, jag åker till Falköping eller Åtvidaberg för att träna, närmaste möjligheten är i Norrköping. Men även de som har egen häst och inte rider koklasser verkar åka ut mindre och mindre. Färre deltar på de tävlingar och kurser som ändå anordnas. Vad beror detta på? Behövs det nytänkande? Eller rentav en stor , centralt belägen westernridskola?

I dagarna har jag inlett förhandlingar med en ridskola inne i stan vars resurser och syn på hästar sammanfaller med min. För att hästarna skall må bra behövs ju daglig utevistelse i stora hagar tillsammans med hästkompisar, något som är svårt att tillmötesgå i innerstaden. Men nu är vi på gång med planeringen, jag återkommer!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Posted on: Wednesday, February 18th, 2009 at 3:11 pm

Posted in: Uncategorized

Tags:

Search